Vijesti

VELIKO ISTRAŽIVANE IRI-A: KOMŠIĆ NAJPOPULARNIJI. KONAKOVIĆ NA ZADNJEM MJESTU

Međunarodni republikanski institut (IRI) objavio je vrlo zanimljivo istraživanje.

Anketari kompanije IPSOS, specijaliziranje za ispitivanje javnog mnjenja, u svih šest država zapadnog Balkana pitali su ljude šta misle o situaciji u svojoj zemlji, regionu, odnosima prema drugima, šta ih najviše tišti, kome najviše (ne)vjeruju…, javlja Politicki.ba

Istraživanje je provedeno i u Bosni i Hercegovini.

Direktnim razgovorom ispitano je više od 1.200 ljudi u periodu od 3. februara do 3. marta ove godine.

Upitani da li njihova država ide u dobrom pravcu, čak 75 posto anketiranih u BiH reklo je da ne ide. Ispred nas su Makedonci sa 78 posto. To je promjena u odnosu na isto istraživanje od prije dvije godine, kada je čak 85 posto Bosanaca i Hercegovaca bilo baš zabrinuto.

Životni troškovi, nezaposlenost i korupcija najveći problemi prosječnog stanovnika BiH. Nacionalna pitanja tište tek 2 posto anketiranih Bosanaca i Hercegovaca.

Slični su odgovori i stanovnika ostalih pet država zapadnog Balkana.

Nesigurnost u svojim odgovorima ističe 5 posto državljana BiH. U drugim zemljama regiona to nije jedan od prvih pet problema koji tište običnog čovjeka.

I to se vidi i po odgovoru na pitanje o kojim bi se posebno problemima vlasti trebale brinuti. Sigurnost, stopa kriminaliteta i osjećaj nesigurnosti ima ukupno čak 11 posto ispitanih Bosanaca i Hercegovaca. Ispred tih su pitanja troškova života, inflacije, korupcije i nezaposlenosti.

I po odgovorima na ovo pitanje, dosta drugačiji smo od ostalih u regionu.

Upitani kako danas žive, Bosanci i Hercegovci odgovaraju da i nije tako loše. Bolji život u regionu samo imaju Kosovari, prenosi dalje Politicki.ba.

Sloboda govora, medijske slobode, demokratija, nacionalna sigurnost, ljudska prava, te vladavina zakona za većinu ispitanih u BiH sada su u boljem stanju nego prije dvije godine. Ekonomija je lošija!

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine uživa “najveće” povjerenje. Njemu vjeruje ukupno 6 posto ispitanih. Na začelju prvih pet je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH s 1 posto.

Edi Rama (15) najpopularniji je u Albaniji, a iza njega, daleko, je lider opozicije Sali Berisha (5). Albin Kurti na Kosovu daleko je ispred svih (38), a slijedi ga Vjosa Osmani sa 22 posto podrške. Premijer Crne Gore Milojko Spajić najpopularniji je, sa 17 posto, dok je njegov dojučerašnji politički brat blizanac Jakov Milatović na 14 posto podrške. Lider VMPR-DPMNE Hristijan Mickovski, koji je nedavno furiozno pobijedio na izborima u Sjevernoj Makedoniji ima 14 posto povjerenja, a iza njega je lider makedonskih Albanaca Ali Ahmeti (5). Aleksandar Vučić dominira i u ovoj kategoriji u Srbiji sa 40 posto “za”. Ivica Dačić je drugi s jadnih 9 posto podrške.

Pravosuđu Bosanci i Hercegovci vjeruju najmanje. I taj trend je u stabilnom rastu. Prije dvije godine u ovom segmentu bilo je malo manje loše.

S druge strane, raste povjerenje u policiju, ali i vjerske zajednice.

U cjelini, mediji nisu loše prošli. Obični građani rastuće, mada sporo, vjeruju novinarima.

Zanimljiv je odgovor iz svih šest država zapadnog Balkana na pitanje kojoj stranoj zemlji najviše vjeruju.

Dok su Albanci Kosova i Albanije tradicionalno najprivrženiji Sjedinjenim Američkim Državama, ta zemlja ima nekog utjecaja još samo u BiH. I to daleko iza Turske!

Ovo pitanje zaslužuje i detaljnu grafiku s pojašnjenjima iz nje:

Za čak četiri, od ukupno šest država našeg regiona, Srbija predstavlja prijetnju.

SAD su problem za dvije.

Makedonija, s pravom, zazire od Bugarske.

Bosanci i Hercegovci ipak sve manje vjeruju Zapadu.

Odgovarajući na pitanje “kakav vanjskopolitički kurs vaša zemlja treba držati”, 3 posto manje u odnosu na prije dvije godine odgovorilo je “samo prozapadni – EU i Zapad”. Porastao je broj onih koji su za Rusiju.

Samo 8 posto Bošnjaka smatra da je nacionalizam problem u BiH. Dvostruko više bosanskohercegovačkih Hrvata ima to mišljenje.

IRI je Bosance i Hercegovce ispitivao o NATO-u, ugledu Evropske unije i integracijama naše države u te dvije institucije. I tu se vidi silazni trend…

Kompletan izvještaj o istraživanju javnog mnjenja u šest država zapadnog Balkana (na engleskom) možete vidjeti ovdje.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button