Islamske teme

Vrste prijatelja koje trebate izbjegavati: Gnjavatori, snob, urokljiva osoba…

Prijatelji! Svima su nam potrebni, ali ponekad završimo u pogrešnom društvu i upali u mnoge probleme. To su prijatelji koji nas odvode sa svijetlosti u tamu skrećući nas sa pravog puta ili nas koče da budemo najbolji što možemo. U nastavku ćemo navesti 7 vrsta prijatelja koje treba izbjegavati:

Pozivač u grijeh

To je prijatelj koji te stalno nagovara da probaš neko zlo. Prijatelj koji želi da imaš iste griješne navike koje on ima. Rješiga se prije nego te povuče dolje!

Istina je da nema savršenog ili bezgriješnog prijatelja, a niti si ti takav. Ali ipak razlika je kada se radi o prijatelju koji se bori protiv svojih slabosti i onoga koji te vuče da ideš krivim putem.

Pomozi ovom prvom, izbjegavaj ovog drugog!

Snob

On se uvijek hvali onim što ima, koliko zarađuje, gdje putuje ili koliko je samo on dobra osoba. Snobovi te mogu zaraziti na dva načina: da postaneš kao i oni ili da postaneš hladan na aroganciju i oholost.

Oholost je veliki grijeh koji pravi ogromne probleme danas u svijetu. Kako bi se izborili protiv toga, moramo se okružiti sa skromnim ljudima i jednostavno nema mjesta snobovskoj vrsti prijatelja u životu čovjeka koji nastoji da živi boljim životom.

Urokljiva osoba

Da li se plašite da podijelite dobre vijesti sa vašim prijateljem? Da li on lako postane ljubomoran? Vjerovatno se želite rješiti prijatelja koji je stalno ljubomoran na vas. Istinski prijatelj želi da ostvariš uspjeh, baš kao što i ti isto to želiš njemu. Izbjegavaj ljubomorne ljude i okruži se ljudima koji ti žele samo ono najbolje. Ovako ćeš se sačuvati i urokljivog oka također.

Osobe poganog jezika

Trač, prenošenje riječi, kleveta, obmana whatsapp poruka o tvojoj smrti!

Da, takav prijatelj! Svi smo ih upoznali.

Fleš novosti: ako trač donose tebi, vjerovatno i tračaju o tebi!

Imajte na umu da je trač dvosmjerni grijeh u kojem su i govornik i slušalac oba griješni. To je zbog toga što se trač ne može praktikovati bez publike i onih koji slušaju.

Izbjegavaj one koji tračaju. Sprijatelji se s ljudima koji pričaju o idejama, a ne o ljudima!

Djetinjsta osoba

On ima trideset godina a još ne zna kako se računi plaćaju. Ne može dugo ostati u jednom poslu. Još uvijek se majka brine o njemu. Jednostavno, osoba koja neće da odraste!

Napomena: Sestre, ne udajite se za ovakve tipove!

Djetinjasti prijatelji su osobe koje su u strahu od odraslih ljudi. Dakle, takvi ćete pokušati spustiti na njihov level ili će sabotirati tvoje planove.

Ako želiš napredovati u životu, sprijatelji se sa zrelim osobama, a ne sa odraslim bebama.

Super lijene osobe

Lijenost je zaraza! To je sve što o tome trebate znati.

Gradi prijateljstva sa ljudima od akcije, a ne sa onima koji samo zabušavaju.

Gnjavatori

Ako si redovni čitatelj Islamic Self Help stranice, pretpostavljam da imaš snove i ciljeve koje želiš ostvariti. Siguran sam da imaš velike ambicije i da praviš velike planove kako bi ostvario te ciljeve. Na kraju krajeva, to je upravo ono što propagira Islamic Self Help.

Pa onda, ti ustvari ne želiš prijatelje koji će te kočiti na tom putu!

Izbjegavaj gnjavatore kao bolest što se izbjegava! Oni će uništiti tvoje ideje, reći će ti da je to nemoguće i možda će te čak izvrijeđati zbog toga što sanjaš o tome!

Trebaš biti prijatelj sa ljudima koji su optimistični, orijentirani prema cilju i koji ti mogu dati podršku, jer će ti ona trebati da ostvariš svoje ciljeve.

Prekiniti veze?

Ne tražim da prekinete veze sa svojim drugovima muslimanima i napustite ih. Ostanite s njima poznanici i držite ih na prijateljskoj distanci. Jednostavno ne dozvolite takvoj vrsti ljudi da postanu takva vrsta prijatelja koja utiče na vas. Okružite se sa ljudima koji na vas pozitivno utičete, a ne sa lošim društvom.

Zaključit ću sa hadisom: ”Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, zato pazite koga uzimate za prijatelja i skim se družite.” (Ebu Dawud 4833)

Izvor: islamicselfhelp.com

Autor: Ismail Kamdar

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Related Articles

Back to top button