Pitanja i odgovori

Zanima me da li Iblis ima ženu?

PITANJE: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Čitala sam i nekoliko knjiga da su džinni bića kao i ljudi, mislim jedu, piju, razmnožavaju se imaju djecu. Zanima me sada, da li iblis kao glavni šejtan ima ženu kao i mi ljudi, da li mu žena rađa kao kod nas žene? Allah vas nagradio.

♦ ODGOVOR: We alejkumu selam ve rahmetullah ve berekatuhu,

Šejh Šenkiti u komentaru 50-tog ajeta sure Al-Kahf u kojem se navodi: “Pa zar ćete njega (šejtana) i porod njegov, pored Mene kao prijatelje prihvatiti…“, kaže: “Je dokaz da šejtan ima potomstvo (djecu), i onaj koji kaže da nema, tvrdi suprotno onome što kaže Kur’an, a sve što je suprotno Kur’anu, čista je zabluda bez imalo sumnje. Međutim na koji način se rađa njegovo potomstvo, nema jasnog dokaza iz Kur’ana i Sunneta koji nam to objašnjavaju.

Rekao je Eš-Ša’bi: “Upitao me je čovjek, da li Iblis ima ženu?“ Pa sam mu odgovorio: “Tom vjenčanju nisam prisustvovao.“ Nakon toga, Eš-Ša’bi je citirao ajet iz sure kojeg smo naveli. Pa je čovjek zaključio da niko ne može imati potomstvo ako nema žene, na što je Imam Eš-Ša’bi rekao: “Da.“

Dakle Imam Eš Ša’bi je bio stava da se potomstvo ne može održati bez žene, ovog stava je i Katade. Rekao je Mudžahid: “Način na koji je Iblis došao do potomstva je, tako što je u svoj polni organ, stavio isti taj polni organ i nakon toga je izašlo pet jaja, i odatle je poteklo njegovo potomstvo.“ Drugi kažu da je Allah, dž.š., Iblisu u desnoj butni stvorio muški polni organ a u lijevoj ženski, pa je nakon ulaska muškog polnog organa u ženski, došlo do izlijeganja deset jaja svaki dan a iz svakog jajeta se rodilo po 70 šejtana i šejtanki.“

Međutim, ovakva mišljenja nisu utemeljenja Kur’anom niti Sunnetom i ona se ne uzimaju stvarni dokaz. Ono što je sigurno da Iblis ima potomstvo koje se razmnožava, međutim na koji način, da li je putem žene (šejtana) ili neki drugi, stvari su gajba, nevidljivog svijeta.

kurankaolijek.wordpress.com

Related Articles

Back to top button