Zanimljivosti

ZDRAVSTVENI BENEFITI SUZA: SAZNAJTE ZAŠTO JE PLAKANJE DOBRO ZA VAS

Iako će možda neki teško povjerovati, plakanje je zdravo i to ne samo zbog trenutnog osjećanja olakšanja.

Da li često plačete i poslije plakanja osjećate olakšanje? Ne zadržavajte suze, pustite ih neka teku, one vam mogu riješiti niz zdravstvenih problema.

Kada osjetite da će vam krenuti suze, gdje god da se nalazite, ne sputavajte ih. Pustite ih neka idu, iako ste u autobusu, na poslu, u školi ili na ulici. Niste ni svjesni koliko zdravstvenih dobrobiti činite sebi ukoliko ih ne zadržite.

Suze smanjuju stres

Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da kada se isplačete smanjite nivo stresa u organizmu. Rezultat plakanja nije odmah vidljiv pa ćete ga možda uočiti tek nakon nekog vremena kada tijelo počne da se opušta i smiruje. Prema riječima istraživača, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem koji, kada se aktivira, ima umirujuće djelovanje na mozak.

Suze snižavaju krvni pritisak

Povišen pritisak je ozbiljna stvar i može da izazove niz zdravstvenih problema, kao što su moždani udar, demencija, infarkt, zastoj srca, pa i prestanak rada bubrega. Dobra vijest je da, prema nekoliko istraživanja, plakanje snižava krvni pritisak, drži ga u normali i umiruje puls.

Suze vas oslobađaju nagomilanih toksina

Suze koje teku iz vaših očiju dok plačete mogu da očiste određene nečistoće s njih, kao što su dim i prašina. Kada lijete suze vaše suznice ispiraju toksine koji se zbog nagomilanog stresa nakupljaju u tijelu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjivanju nivoa kortizola u tijelu, zbog čega ćete se osjećati znatno bolje. Zbog toga su opuštenost i smirenost ono što slijedi poslije rijeke suza.

Suze čine da se osjećate mirno i usredsređeno

Ako se pitate zbog čega ste agresivni i stalno anksiozni, trebalo bi da znate da definitivan odgovor na to ne postoji. Promjene raspoloženja mogu da nastanu iz mnoštva različitih razloga. Jedan od njih je nagomilavanje mangana u tijelu. Kada plačemo, višak mangana sa suzama izlazi iz tijela. To smanjuje njegovu koncentraciju u organizmu i pomaže vam da se osjećate mirno i usredsređeno.

Smanjuju fizičku bol

Kada osjećate fizičku bol desi se da suze same krenu iz oka. Njih nekoliko se otkotrlja i na ovaj način tijelo smanjuje osjećaj bola. Istraživanje je otkrilo da, osim što vas smiruju, suze oslobađaju oksitocin i endorfin. Ove hemikalije utiču na dobro osjećanje kod ljudi i mogu da umanje fizički i emocionalni bol, piše Lepotaizdravlje.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button