Vjera i život

Značenje imena: Mehmed, Enes, Mustafa, Ajdin, Hasan

Mehmed je muško ime arapskog porijekla. Ime označava onog koji je mnogo hvaljen, tj. dostojan slave. Iz ovog imena izvedena su imena Meho, Mehmet, Mehan, Meša, Mehmedin, Mehica, Mehemed, Mešan, Mehmedalija, Mehmudalija, Meško, Mešo, Mešija, Memo, Memija, Memati, Memet.

Enes je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: naviknut, prisan, druževan. Ženski oblik ovog imena je Enesa. Iz ovog imena izvedeno je ime Enas, Ernes, Enez i Enhes.

Mustafa je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: odabran, izabran. Od ovog imena izvedena su imena: Mujan, Mujo, Mujčin, Mujica i Mujkan.
Pogledajte više informacija o imenu Mustafa.

Ajdin je muško ime turskog porijekla. Značenje imena je: sa mjeseca, od mjeseca. Moguće je da znači sjajan, svijetal, jasan, srećan, ali i to se odnosi na mjesec, svjetlinu i jasnoću. Iz ovog imena izvedeno je ime Hajdin. Ženski oblik ovog imena je Ajdina. Drugi oblik je Ajdan, Aydin, Aydan, Adjan, Adyan.

Hasan je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je ljepotan. Skraćeni oblici imena su Hase, Asan, Haso i Hasko. Ženski oblik ovog imena je Hasana.

Related Articles

Back to top button