Vijesti

ZNATE LI ŠTA JE NABEEZ VODA?

Pije se u vrijeme Ramazana

Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu Ramazanu, koji počinje za nekoliko dana, važnije je i od toga da budete siti. Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.

Mnogi preporučuju da tokom sehura i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.

Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda..

Među tradicionalnim pićima Ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda. U njegovo vrijeme, vjeruje se da se ovo piće pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.

Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih ljudi tokom posta nagle promjene vremena obroka.

Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.

Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez koštica ili osamkašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.

Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu. Držite pribor pokriven. Ostavite ih natopljene 8-12 sati (najbolje preko noći).

Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice na dnu šolje sa kašikom na kraju.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button