Zanimljivosti

Znate li zašto tipka 5 na daljinskom ima izbočinu?

Jeste li primijetili da i tipka na broju 5 na daljinskom upravljaču i bežičnom telefonu ima male točkice i izbočine, koje možete osjetiti na dodir?

Već smo vam kazali zašto tipke F i J na računalnoj tipkovnici imaju crtice. Vjerojatno ste primijetili da i tipka s brojem 5 na daljinskom ili na bežičnom telefonu također ima točkice.

One su tu iz istoga razloga, kao i one na računalnoj tipkovnici. Osmišljene su da služe kao taktilni orijentir, kako bi se, bez gledanja u daljinski, mogli mijenjati kanali. Pomaže, naime, locirati i ostale tipke, bez gledanja u uređaj.

Proizvođači su ovim izbočinama na tipki 5 ponajprije mislili na slabovidne osobe kojima ‘petica’ najviše koristi, budući da pomoću nje mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču, te tako bez tuđe pomoći mogu mijenjati televizijske programe.

Izbočine na tipki 5, dakako, koriste i osobama neoštećenoga vida: na taj način daljinski upravljač i tipkovnicu mogu koristiti i da ne gledaju u njih i ne moraju, kada je o daljinskom riječ, skidati pogled s televizije.

A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

Piše:N1

Related Articles

Back to top button