Vjera i život

ADABI I KULTURA PONAŠANJA JEDNOG MUSLIMANA PRIJE DOLASKA U DŽAMIJU

ADABI I KULTURA PONAŠANJA JEDNOG MUSLIMANA PRIJE DOLASKA U DŽAMIJU, U TOKU BORAVKA U DŽAMIJI, I NAKON IZLASKA IZ DŽAMIJE (NAMAZA)!

El-hamdu lillahi rabbil-’alemin; ves-salatu ves-selamu ’ala
resulina Muhammedin ve ’ala alihi ve sahbihi edžme’in!

1. Kada kreneš ka džamiji budi svjestan toga s kime imaš sastanak, sa kim trebaš razgovarati, i pred kime trebaš stati!

2. Potrudi se da tvoj izgled i ponašanje budu u skladu sa težinom i ozbiljnošću sastanka kojem trebaš prisustvovati!

3. Imaj na umu to da ideš na razgovor sa Gospodarem svih svjetova, Onim koji te je stvorio, i koji će te uskoro usmrtiti!

4. Obrati pažnju na tvoje koračanje i odlazak u džamiju; neka tvoj hod bude smjeran, odmjeren, pun skrušenosti i strahopoštovanja.

5. Imaj na umu to da te ostali svijet pomno gleda i prati, i da u tebi vidi osobu koja robuje Allahu dž.š., i Njemu Uzvišenom se klanja, stoga se potrudi da budeš pravi reprezent i Allahov zastupnik na Zemlji, i nastoj da ostali svijet kod tebe primjeti ono što će ih približiti Allahu dž.š. i Njegovoj vjeri, i potrudi se da ne naiđu na neke neodmjerene postupke od strane tebe koji bi ih još više udaljili od Allahove dž.š. vjere!

6. Kada budeš htio obaviti namaz u džamiji obrati pažnju na to gdje parkiraš svoje auto, i da li nekome priječiš put svojim vozilom?

7. Kada se nađeš ispred džamije, ili u njenoj blizini obrati pažnju na visinu i ton tvoga glasa; obrati pažnju na to da li svojom negativnom pričom (galamom), ili postupcima privlačiš pažnju okolnih prolaznika; obrati pažnju i na to da li svojom pričom eventualno ometaš klanjače i ostale muslimane u džamiji?

8. Što kraće se zadržavaj na kapiji i vratima džamije kako ne bi ometao tok ulaska ljudi ili njihova izlaska, i kako ne bi proizvodio gužvu!

9. Prije nego li stupiš na namaz od sebe otkloni glad, san, veliku ili malu nuždu …

10. Ako pođeš izvršiti veliku ili malu nuždu, ili uzeti abdest, imaj na umu to da ne smiješ svoju jaknu ili čarape bacati na svako mjesto, već svoje čarape stavi u džep, a ako možda nisu čiste, ili se pak malo ’osjećaju’ skini ih posve, i klanjaj bos! Nemoj ometati ostale klanjače neugodnim mirisom tvojih čarapa!

11. Pazi na svoju obuću; ako na cipelama imaš zemlje ili blata očisti ih prije nego li uđeš u džamiju, a kada uđeš stavi ih tamo gdje cipele inače trebaju i stajati tj. na njihovoj stalaži!

12. Kada vidimo neki trag on nam obično ukaže na vrstu stvorenja koje je taj trag ostavilo! Znaj da ostavljanje bilo kakvog traga u wc-u, kupatilima, ili abdesthanama ukazuje na stepen osobe koja je taj trag ostavila, stoga obrati pažnju na ’ono’ što ostaje iza tebe; potrudi se da wc i abdesthanu ostaviš čistom, a ako si je zatekao neurednom potrudi se da je očistiš!

13. Nemoj ulaziti kvasnih nogu ili ruku na prostor za klanjanje, već se posuši i dotjeraj prije nego li zgaziš na džamijski tepih!

14. Prije nego li uđeš u prostor za klanjanje isključite svoj mobilni telefon, kako vas kasnije ne bi ometao svojim zvonjenjem!

15. Pokušaj biti maksimalno tih prilikom ulaska u džamiju, kako ne bi ometao one koji klanjaju ili Kur’an uče; obrati pažnju na džamijska vrata, njihovo otvaranje ili zatvaranje; na to da li škripe ili lupaju, kako ne bi ometao tihu džamijsku atmosferu!

16. Ako budeš htio nazvati selam nekome od džematlija budi što tiši, kako ne bi ometao one koji klanjaju namaz ili uče Kur’an!

17. Kada uđeš u džamijski prostor pođi klanjati namaz u prvom saffu, ili sa bočnih strana džamije, kako ne bi pravio gužvu na ulazu prostora za klanjanje, te kako ne bi dovodio ostale klanjače u neugodnu situaciju, kada bivaju prinuđeni na to da prolaze ispred tebe dok klanjaš! Pribavi sebi sutru (perdu), u slučaju da neobavljaš namaz džematile.

18. Kada uđeš u džamiju klanjaj dva rekata nafile namaza prije nego li sjedneš, kako bi ipak, na taj način, napravio izvjesnu razliku između džamije i svih ostalih objekata u koje ulaziš!

19. Ako si u džamiju ušao prije nastupa namaskog vakta, svoje vrijeme ispuni ’ibadetom (namazom ili učenjem Kur’ana), i nastoji da ne budeš od onih koji to vrijeme ispunjavaju pukom pričom o ovosvjetskim stvarima; ako se pak desi da moraš o nečemu pričati, neka to bude priča o Allahovoj dž.š. vjeri, ali opet da bude što tiša, kako ne bi ometali ostale džematlije koji klanjaju ili uče Kur’an!

20. Kada se bude učio ezan – ćuti, slušaj, ponavljaj i razmišljaj o značenjima riječi ezana; ezan proprati neophodnim zikrom, dovom i salevatom na Poslanika s.a.w.s..

21. Potrudi se da se u džamiji nađeš poslije proučenog ezana, kako bi na miru preklanjao sunnet dotičnog namaza, a i kako ne bi ostale džematlije čekale zbog tebe.

22. Prouči dovu između ezana i ikameta jer je to jedan od momenata kada se dova prima.

23. Namaz obavljaj u čistoj i komotnoj odjeći, bez slika na njoj!

24. Lijepo se poravnjaj i zbij u saffu, i na lijep način ukaži džematlijama da se u saffu poravnjaju, u slučaju da se poravnjali nisu; spoji nogu uz nogu i rame uz rame sa onim koji zna sunnet o ravnjanju safova, a lijepo se ophodi sa onim kome taj sunnet još nije poznat, i nemoj ga prisiljavati na to!

25. Prije nego li otpočneš namaz budi svjestan toga da stojiš pred Allahom dž.š., i da ti je to možda zadnje obraćanje Njemu!

26. Kada htjedneš otpočeti namaz, dižući svoje ruke iznad ramena na početnom tekbiru, za leđima svojim baci sve dunjalučke brige i probleme, i prepusti se tihom šaptaju i razgovoru sa Allahom dž.š..

27. Od sunneta Poslanika s.a.w.s. je da se na početku namaza ruke dignu naspram ramena, ili naspram ušiju, a ne naspram grudi ili stomaka kako se to kod nekoga da primjetit!

28. Budi pribran, miran i budna srca na početku namaza!

29. Neka ti pogled bude usmjeren ka mjestu činjenja sedžde, i nemoj se osvrćati na namazlije oko sebe, i nemoj gledati u to šta drugi rade, već se pobrini oko svog namaza, i razmišljaj o svome stanju, i o onome što te čeka – džennetu ili džehennemu!

30. Budi svjestan značenja namaskih zikrova koje izgovaraš, poput početne namaske dove (subhaneke), e’uze, bismile …

31. Kada budeš izgovarao ’Amin’ nakon proučene fatihe, izgovori ga lijepo i blagim glasom, jer je Allah dž.š. blizu, i sve čuje!

32. Dok budeš učio Kur’an budi pribran i razmišljaj o značenju svakog ajeta kojeg izgovaraš.

33. Znaj da te Allah dž.š. čuje i gleda, i da odgovara na tvoje dove koje izgovaraš u namazu.

34. Potrudi se da namaz obogatiš različitim kur’anskim surama, ajetima i zikrovima!

35. Budi miran u toku namaza, i blagim pokretima prelazi na ostale ruknove namaza (kijam, ruku’, sedždu …).

36. Budi osjetljiv i pusti suzu kada čuješ dirljiv ajet.

37. Trudi se da proučiš što više dova, a naročito na sedždi.

38. Prisjeti se svoje smrti dok budeš klanjao.

39. Kada se završi farz nekog namaza neko od džematlija će ostati da čini zikr Allahu dž.š. nakon preklanjanog farza, kao što je to i sunnet Poslanika s.a.w.s., dok će neko namaski zikr činiti nakon preklanjanih namaskih sunneta. Sve u svemu, na namazlijama je da smireno namaz i zikr obavljaju, i da jedni druge, na tom putu, nikako neometaju!

40. Mu’ezzinu ipak savjetujemo da blažim i tišim glasom mu’ezzini kako ne bi smetao onima koji su zakasnili na farz namaz, kao i onima koji još nisu završili sa klanjanjem sunneta.

41. Primjetno je za one koji zikre poslije farza da se nakon završena zikra upuštaju u razgovor unutar džamije, kojim, koliko god da bude tih, ometaju ostale u džamiji, stoga, neka klanjaju sunnete koji su im preostali za klanjati, i neka se boje Allaha dž.š., i priču i razgovor za van džamije ostave.

42. Oni koji nakon farza obavljaju zikr, a potom klanjaju sunnete, neka znaju da ih obavljanje sunneta otprilike pada u momentu kada ostale namazlije možda zikre, stoga im savjetujemo da sunnete klanjaju sa bočnih strana džamije, ili iza onih koji zikr čine, i, kada klanjaju sunnete, neka nipošto ne staju iza imama jer se imam u toku namaskog zikra okreće džematlijama, kako ne bi u nezgodnu situaciju doveli kako sebe tako i imama džamije!

43. Namaske sunnete i ostale nafile je bolje obavljati i klanjati daleko od vidokruga i očiju ljudi, i bojati se je za one koji se namjerno nacrtaju onamo gdje će ostale džematlije u njih gledati dok oni klanjaju određeni namaz; ma koliko oni bili iskreni u tome, takav postupak je licemjeran!

44. S obzirom da u džamiji nisi sam, i da tu ima još ljudi, lijepo bi bilo da se oni uzmu u obzir, kao i to da neko od njih uči dovu, ili zikri, ili klanja; zato, ako si ostao klanjati sunnete u prvim saffovima, dok su te, oni koji su sunnete prije tebe klanjali, svo vrijeme gledali i nisu te uznemiravali, a ne učiš dovu za imamom, nemoj ni ti njih uznemiravati sve dok sa dovom ne završe, već lijepo sjedi na svome mjestu dok oni sa dovom ne završe, pa kada sa dovom završe lijepo ustani i zajedno sa ostalim džematlijama iz džamije izađi.

45. Kada završite sa namazom lijepo se raspitajte o međusobnom halu i situaciji.

46. Teško tebi ako si iz džamije izašao isti kao što si i ušao, a svjedoci smo da se takvo što dobrom djelu džematlija dešava!

Priredio: Sead ef. Jasavić, prof.

dzemat-sabah

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button