Zdravlje

Evo šta se stvarno dešava u vašem organizmu kad jedete LJUTO!

Iako je konzumacija ovog ljutih začina ponekad bolno iskustvo, ljudi širom svijeta i dalje svakodnevno uživaju u ljutom sosu.
Stimuliše receptore za bol na vašem jeziku

Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog sosa, vaša usta vjeruju da je sos vruć jer se povezuje sa receptorima za bol na vašem jeziku koji javljaju vašem mozgu da, bukvalno, gorite!
Zbunjuje vaš mozak

Budući da ovaj receptor na vašem jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog sosa vaš mozak vjeruje da je temperatura puno viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osjećaj.

Podiže tjelesnu temperaturu

Ljuti sos podiže vašu tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara), a nije rijetko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Povećava dotok krvi u vaš želudac

Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo pronaći i na zidovima želuca, zbog čega konzumacijom ljutog sosa možete da osjetite grčeve, a ponekad i nagon za odlazak na toalet. No ne brinite – sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano slinite

Peckanje koje osjećate u nosu i na svojoj koži povećava količinu sekreta koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete češće morati da ga gutate.

Međutim, ako želite da se “ohladite” led nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi već preferira ulja i masti – zbog toga su mlijeko i kiselo mljeko veoma djelotvorni u smanjivanju osjećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi

Ljuti sos djeluje kao opšti stimulans – povećava dotok krvi u vaš želudac, ubrzava rad srca i uopšte dodajte energiju u vaše tijelo.

Produžava život
Iako osjećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta neke su studije pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve dosad navedeno) dovode do produžavanja životnog vijeka među ljubiteljima ljutog sosa, barem onih koji konzumiraju ovaj sos 4 puta sedmično
Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button