Islam

HIGIJENA I KULTURA VJERNIKA

Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao:

«Pet stvari su od prirode svakog čovjeka: brijanje oko stidnog dijela tijela, obrezivanje (sunnećenje), potkraćivanje brkova, uklanjanje dlaka ispod pazuha i odsjecanje nokata.»[1]

Komentar hadisa

 Allahov Poslanik, s.a.v.s., u ovom hadisu spominje pet stvari koje su od sunneta, tj. prakse ranijih poslanika, a.s. Ove stvari su osnov i temelj kulture i higijene svakog čovjeka. U sličnom hadisu kojeg prenosi Aiša, r.a.,  spominje se deset stvari koje se ubrajaju u higijenu i čistoću tijela:

Aiša, r.a., pripovijeda od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao:

“Deset stvari je od prirode čovjeka: potkraćivanje brkova, puštanje brade, pranje zuba (misvakom ili četkicom), ispiranje nosa, odsjecanje nokata, pranje između prsta, uklanjanje dlaka ispod pazuha, brijanje oko stidnog dijela tijela, korištenje vode poslije male i velike nužde. Jedan od prenosilaca ovog hadisa Zekerijjah kaže da je Mus’ab (drugi prenosilac) rekao: “Zaboravio sam desetu stvar, ali mislim da je to izapiranje usta.”[2]    

Allah, dž.š., je stvorio čovjeka u najljepšem obliku i izgledu, pa islam pridaje veliku važnost  čistoći i higijeni čovjekovog tijela. Upravo zbog toga imamo veliki broj hadisa u kojima Allahov Poslanik, s.a.v.s., podstiče na  higijenu i čistoću, kako tijela, tako okoline u kojoj čovjek živi. U prethodnim hadisima su spomenute neke stvari koje su od prirode svakog čovjeka, neke od pomenutih stvari su vadžib, neke su sunnet, a neke je lijepo raditi.

Zašto se naglašava obaveznost uklanjanja dlaka ispod pazuha i stidnih dijelova tijela

Traži se uklanjanje dlaka sa ovih mjesta zbog toga što su to mjesta na kojima se sakuplja prljavština i neprijatan miris više nego na drugim mjestima, a to je posljedica intezivnog znojenja tijela. 

     U kojem vremenskom razdoblju je potrebno odsjecati nokte i uklanjati dlake sa stidnih mjesta

Odgovor na ovo pitanje nalazimo u slijedećem hadisu:

Enes ibn Malik, r.a., je rekao: ”Vremenski nam je određeno da potkraćivanje brkova, odsjecanje nokata, uklanjanje dlaka sa stidnih dijelova tijela i ispod pazuha ne ostavljamo više od četrdeset dana.”[3]

Ovaj vremenski period koji je spomenut je maksimalno što se može čekati, ali se neke od pomenutih stvari mogu i trebaju činiti i češće, pogotovo kada se radi o odsjecanju nokata i skraćivanju brkova. U nekim hadisima je spomenuto da je lijepo da se nokti i brkovi  potkraćuju petkom prije podne, ili četvrtkom. Vjerovatno se sa tim misli da to bude u sklopu uobičajenog kupanja i priprema za džumu namaz. Obzirom da ovi hadisi nisu jakog stepena, dozvoljeno je i preporučivo da se to obavlja onda kada se za to ukaže potreba, a Allah najbolje zna.


[1] Hadis su zabilježili autori šest najpoznatijih hadiskih zbirki: Buharija, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Madže.

[2] Hadis je zabilježio Tirmizi, Kitabul-isti’zan vel-adab

[3] Hadis je zabilježio Tirmizi, Kitabul-isti’zan vel-adab

Related Articles

Back to top button