Zanimljivosti

NESTAŠNA DJECA SU POTENCIJALNI GENIJALCI

Nemirna djeca i ona koja prkose pravilima, mogu biti u budućnosti veoma uspješni ljudi, smatraju pojedini stručnjaci.

Uzmimo za primjer Bila Gatesa, kada je imao 11 godina počeo je da pravi probleme svojim roditeljima. Kako je njegov intelektualni kapacitet rastao, tako je počelo njegovo argumentiranje svemu. Odbijao je da radi stvari koje je majka tražila od njega, kao što je čišćenje sobe ili dolazak na večeru, piše The Wall Street Journal. Bio je u ratu s roditeljima ko ima kontrolu. Gatesovo adolescentsko ponašanje može da djeluje kao ništa posebno – mnogi od nas prošli su kroz sličnu fazu buntovništva, a da nismo postali multimilioneri. Međutim…

Ako se vratimo u 1968. godinu, blizu 3.000 osnovaca iz Luksemburga radili su test inteligencije i odgovarali o svojim osjećanjima u vezi sa školom. Njihovi nastavnici su također popunjavali upitnik o ponašanju svojih učenika. Kasnije, istraživači su ocjenjivali i porodicu učenika, također, prenosi CDM.

Kasnije, 2008. godine, istraživači su se vraćali podacima da vide koja osobina u djetinjstvu može da predvidi uspjeh u karijeri i zaradi. Mogli su da dođu u dodir sa 745 studenata, koji su tada imali 52 godine. Psiholozi su bili iznenađeni rezultatima. Naime, osim standardnih karakteristika – IQ-a, društveno-ekonomskog statusa roditelja, i postignutog obrazovanja, ono što je također predviđalo visoku zaradu jeste – kršenje pravila i prkosno ponašanje prema autoritetu.

U ovom trenutku, nije jasno zašto se kršenje pravila pokazalo kao (u ovom slučaju) pozitivna osobina. Istraživači kažu da je moguće da su takvi ljudi skloniji da se zauzimaju za sebe, što može da vodi do bolje financijske situacije.

– Ako 90 odsto onih koji na poslovnom sastanku glasaju za jedan od prijedloga, odbaciću ga. Razlog je veoma jednostavan: Ako svi vide priliku u nekoj ideji, onda su velike šanse da razne druge kompanije već rade na toj istoj ideji, i nećemo moći sebi da prokrčimo put na tom polju -Džek Ma, osnivač Alibabe.

U međuvremenu, druge studije pokazale su slične nalaze: Jedna studija pronašla je da se oni koji se sa skoro svime slažu zarađuju manje novca nego oni koji često pokazuju da se s nečim ne slažu. I Stev Jobs kao i Ingvar Kamprad često se nisu slagali s većinom, što je dalje vodilo do toga da preuzimaju rizike ali i odbacuju ono što su mislili da nije u njihovom interesu.

Naravno, ovo istraživanje ne treba da ohrabruje vas i vašu djecu da bježe iz škole, ili da prave rat u kući. Ali ako primijetite “žicu” prkosa u njima, tendenciju da preispituju neka pravila, da se suprotstavljaju i da se zalažu za sebe, možda to nisu loše osobine. Možda upravo to treba njegovati kod njih.

(HayatFoto: Ilustracija)

Related Articles

Back to top button