Zdravlje

Nipošto ne jedite lubenicu ako imate ovaj problem sa zdravljem

A najveći kamen spoticanja u ovoj vezi jeste količina šećera koju lubenica sadrži – 17,7 g u kriški srednje veličine
Svako ko ima problema sa dijabetesom, prema upozorenju stručnjaka, mora biti obazriv, kada je u pitanju način ishrane. Posebno prilikom konzumiranja namirnica poput lubenice, koja ima u izobilju prirodnih šećera, pored svih drugih kvaliteta.

Ističu da bi trebalo obrate pažnju ne samo na glikemijski indeks (GI), već je veoma bitan još jedan parametar – glikemijsko opterećenje (GO).
Glavne prednosti lubenice su – malo kalorija i visok sadržaj vode. S druge strane, ima i vrlo visok procenat prirodnog šećera.

Također, stručnjaci smatraju da je dobra za regulisanje procesa probave, jer obiluje vlaknima, detoksikaciju organizma i bolju kontrolu krvnog pritiska. Odličan izvor vitamina i minerala, među kojima su vitamini A, C, B6, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, vlakna.

Lubenica odlično hidrira naš organizam, a osim toga daje i duži osjećaj sitosti, a i smanjuje želju za slatkišima. Iz ovih razloga je idealna namirnica za obrok ili užinu.

Većini je omiljena osvježavajuća poslastica, a kako retko ko može da odoli njenom ukusu, dijabetičari su stalno u nedoumici – da li smeju da je jedu i u kojim količinama?

Naime, odnos lubenice i dijabetesa je proučavana kroz razne studije, ali do sada se nije došlo do bitnijih zaključaka. Ali, postoje dokazi koji ukazuju da konzumiranje lubenice može da pomogne kod određenih komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Lubenica sadrži umjerene količine likopena, pigmenta koji voću daje boju. Poznato je da likopen može da doprinese u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, koje su jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 2. Također je i snažan antioksidans – što je čini ozbiljnim čuvarem zdravlja.

A najveći kamen spoticanja u ovoj vezi jeste količina šećera koju lubenica sadrži – 17,7 g u kriški srednje veličine.

Nipošto ne jedite lubenicu ako imate ovaj problem sa zdravljem

Šta je Glikemijski indeks i Glikemijsko opterećenje i zašto je do važno sa dijabetičare?

Glikemijski indeks (GI) je parametar koji nam pokazuje kojom brzinom šećer iz hrane ulazi u krvotok. Namirnicama se određuje vrijednost između 1 i 100. Kao referenca se obično koriste šećer ili bijeli hljeb.

Glikemijsko opterećenje (GO) je kombinacija GI i sadržaja ugljenih hidrata u uobičajenoj količini (porciji) hrane. Neki naučnici zastupaju gledište da je glikemijsko opterećenje (GI) zapravo relevantnija vrijednost određivanja uticaja neke namirnice na nivo na nivo šećera u krvi. Smatra se da je svakako manja vjerovatnoća da će hrana sa niskim ili srednjim GI podići nivo šećera u krvi.

Glikemijskog opterećenje manje od 10 je nisko, od 10 do 19 je srednje, a 19 i više se smatra visokim.

GI lubenice je 72, ali je vrijednost GL 2 u količini od 100 grama. U ovoj kombinaciji može da se konzumira u umjerenim količinama, iako su u pitanju osobe sa dijabetesom.

Stručnjaci Defeat Diabetes Foundation preporučuju osobama koje imaju dijabetes tipa 2 da ne konzumiraju više od jedne kriške ovog sočnog voća dnevno. I upozoravaju da nikako ne bi trebao da konzumiraju sok od lubenice jer on može da ima veće glikemijsko opterećenje.

Također, treba izbjegavati kombinovanje lubenice sa drugim namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks, već koristiti orahe, sjemenke i druge izvore hranljivih masti i proteina.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button